Сторінки

22 вересня 2020 р.

22 вересня - День партизанської слави в Україні


 Щороку 22 вересня в Україні відзначається День партизанської слави.
День партизанської слави встановлений указом Президента України Леонідом Кучмою у 2001 році. 22 вересня 2001 року, в день 60-ї річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки Другої світової війни, в країні вперше відзначалося це свято.
День партизанської слави відзначається як данина всенародної поваги до тих, хто в суворий воєнний час боровся з фашистами в глибокому тилу ворога.
6,2 тис. партизанських загонів і підпільних груп, які налічували близько мільйона людей, завдали відчутних ударів гітлерівським військам на окупованій території, сприяючи просуванню частин і з'єднань радянської армії на захід.
За мужність і героїзм, проявлені в боротьбі з ворогом, 200 тис. партизанів і підпільників нагороджені орденами та медалями, 223 з них отримали звання Героя Радянського Союзу.

21 вересня 2020 р.

21 вересня - Міжнародний День миру

 Сьогодні, за рішенням ООН, відзначається Міжнародний день миру.
День був заснований у 1981 році, а перший Міжнародний день миру був проведений у вересні 1982 року. 7 вересня 2001 року ГА ООН запропонувала розширити його значення, закликавши ворогуючі сторони в усьому світі оголосити щорічний Всесвітній день припинення вогню і відмови від насилля. Починаючи з 2002 року, Міжнародний день миру щорічно відзначається 21 вересня.
Цього дня ООН пропонує всім країнам і народам припинити воєнні дії, або ж відзначати цей День проведенням освітніх і громадських суспільних інформаційних акцій з проблем миру.
У 2015 році 193 державами-членами Організації Об’єднаних Націй були ухвалені 17 цілей в царині сталого розвитку. Цей порядок денний на період до 2030 року закликає держави вжити заходів, спрямованих на досягнення цих цілей протягом наступних 15 років. Ці 17 цілей полягають у тому, щоб викорінити злидні, захистити планету і забезпечити загальне процвітання.

20 вересня - День народження сучасної української письменниці Дари Корній

 Дара Корній (Мирослава Іванівна Замойська – справжнє ім’я) – сучасна українська письменниця, яка народилася 20 вересня 1970 року у Волинській області. Середню освіту отримала в селі Княже, яке знаходиться у Львівській області. Вищу освіту письменниця здобула в Українській академії друкарства на журналістсько-редакторському відділенні.

Першу книгу авторка написала «на замовлення» власної доньки. Та дуже любила читати вампірські саги Стефані Маєр і часто переказувала матері сюжети. Майбутня письменниця дуже злилася, що українським підліткам подобалася чужа міфологія, але вони навіть не здогадувалися, яким потужним є пласт української. Тому Дара Корній написала роман «Гонихмарник», який здобув третю премію літературного конкурсу «Коронації слова», а також отримав відзнаку «Дебют року» від сайту «Друг читача». Наступними її творами, пов’язаними із міфологією, є «Зворотній бік світла», «Зворотній бік темряви», «Зворотній бік сутіні» та «Зворотній бік світів». У них авторка піднімає із забуття праслов’янську міфологію та робить її простою та доступною для звичайного читача. За словами Дари Корній, для того, щоб задум вдався, їй довелося збирати матеріал для першої книги аж дев’ять місяців.

Також письменниця має романи для більш дорослої аудиторії. До прикладу, таким твором є «Тому, що ти є», ідея якого з’явилася через зустріч із чоловіком, який втратив дружину в наслідок хвороби. Але він не міг це прийняти, неначе жив у іншому світі, де вона була досі жива. Авторка поставила перед героями роману багато моральних дилем, наділила їх коханням та розділила смертю, прийняти яку й було потрібно головному герою, попри всю трагічність історії стосунків із дружиною. В іншому романі, що має назву «Зірка для тебе», смерть також межує із любов’ю, адже там від лікарської недбалості помирає вагітна героїня. Її чоловік наважується на помсту та вбиває лікаря, який став причиною втрати. Але ця історія врешті-решт закінчується позитивно.

У Дари Корній є багато кумедних випадків, пов’язаних із творчістю. Наприклад, під час одного із радіо-інтерв’ю до студії зателефонував чоловік, який сказав, що її потрібно разом із книгами спалити привселюдно на площі в Києві, тому що її твори не подобаються церкві. Або ж після виходу роману «Тому, що ти є» прихильники фантастики присилали їй листи із обуренням про те, що це звичайна плаксива любовна історія, а вони чекали фантастику.



18 вересня 2020 р.

19 вересня - 60 років від дня народження Оксани Стефанівни Забужко


 Одна з ключових і найбільш відомих особистостей у сучасній українській літературі. Всі книги Оксани Забужко в тій чи іншій мірі зачіпають важливі соціально-політичні питання країни в цілому і життя кожного конкретного індивідуума конкретно. Цю українську письменницю добре знають у світі, а її роботи переведені на 20 мов. Окремими виданнями праці автора виходили в США, Італії, Чехії, Польщі, Болгарії, Нідерландах, Сербії, Росії та інших країнах Європи і Азії. Купити книги Оксани Забужко - значить отримати першокласну інтелектуальну літературу. 

Детальніше: https://www.yakaboo.ua/ua/author/view/Oksana_Zabuzhko/

Оксана Забужко в фейсбуці 


19 вересня - День народження Смайла:)


  19 вересня 1982 в 11:44 ранку Скотт Фалман, професор психології університету Карнегі Меллон у Піттсбурзі, відправив колегам електронне повідомлення. У цьому повідомленні він запропонував інтернет-користувачам під час спілкування в мережі використовувати послідовність символів - ":-)" - як маркер для жартівливих повідомлень. Свій вибір вчений пояснив тим, що цей значок схожий на усміхнене обличчя.☺

1 вересня 2020 р.

1 вересня!


Історія свята
За багатьма джерелами історія цього свята почалася в Нікеї в 325 році, коли Римський імператор Костянтин Великий, який визначив християнство основною релігією, зібрав перший Вселенський собор. Одним з важливих рішень цього собору було те, що дата 1 вересня з того моменту вважалася початком нового року.
Церковно-державне свято Новоліття у нас стали відзначати лише з 1 вересня 1492 року. Ну, і оскільки всі школи того часу були створені при церквах, то і навчання в них логічно починалося з церковного нового року.
Навіть коли з 1700 року за рішенням Петра Першого офіційно новий рік почали обчислювати з січня, дата початку навчання формально залишилася колишньою, але могла варіюватися від кінця серпня до середини вересня.
До середини 30-х років XX століття точної дати початку навчального року не було і в СРСР. Згідно з постановою уряду від 14 серпня 1930 року, “всі діти у віці 8-10 років повинні були бути прийняті в школу восени”. Єдину дату початку навчального року було встановлено в 1935 році: для всіх дітей вона була призначена на 1 вересня. Саме ж свято з’явилося лише через 50 років, а разом з ним  і безліч інших шкільних традицій, в тому числі і останній дзвінок.
Особливе значення 1 вересня має для першокласників, які в цей день роблять важливий крок. Школа означає перехід з зовсім безтурботного дитинства в період відповідального навчання.
Радянські школярі 1 вересня одягали парадну форму, дівчата з бантиками в білих фартухах і нарядні хлопці з букетами осінніх квітів поспішали скоріше за парти. Сучасні першокласники також 1 вересня приходять на урочисту лінійку все частіше в традиційних українських вишиванках або у сучасній шкільній формі, звучить гімн України, дзвенить дзвіночок, і діти вирушають на свій перший урок. У День знань вчителі проводять патріотичні уроки Миру.