Сторінки

24 жовтня 2020 р.

24 жовтня - Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй (День ООН)

 


День ООН - це день народження Організації Об’єднаних Націй. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН.

24 жовтня 1945 року, після того, як більшість держав-засновників ратифікували договір про створення всесвітнього органа, була офіційно створена Організація Об’єднаних Націй. У 1971 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла резолюцію, в якій вона рекомендувала державам-членам відзначати цей день як державне свято. Традиційно в цей день у всьому світі проводяться зустрічі, дискусії та виставки, присвячені цілям Організації та її досягненням.
За словами Генерального секретаря, в будь-якому куточку світу Організація Об’єднаних Націй є живим втіленням надії.
Організація Об’єднаних Націй живе в серці і свідомості кожного громадянина як організація, здатна покласти край насильству і укоренити терпимість, сприяти розвитку і забезпечити рівність, захистити права людини і зменшити масштаби бідності. Працюючи на повну силу, Організація Об’єднаних Націй може сприяти здійсненню цих високих сподівань людства.
Святкування Дня Організації Об’єднаних Націй є ствердженням нашої віри в ці сподівання людства.
Традиційно в День Організації Об’єднаних Націй в залі Генеральної Асамблеї проводиться міжнародний концерт. Іноді влаштовуються спеціальні заходи, на яких Організація Об’єднаних Націй за допомогою електронних засобів комунікації зв’язується з різними містами світу.

22 жовтня 2020 р.

22 жовтня - 85 років від дня народження Б.І.Олійника




 

20 жовтня - Міжнародний день кухаря і кулінара!

 

Це не просто професія, багато хто і цілком справедливо називають це мистецтвом. Перші кухарі з’явилися на землі без сумнівів з появою самого людства, інакше як можна пояснити, що ми все ще не померли з голоду. Більш того - прийом їжі для багатьох з нас досить приємне заняття. З’їсти що-небудь смачненьке, це те саме маленьке свято, яке кожен з нас може влаштувати собі, і не останнє місце в цьому займає кухарське мистецтво.

Професійне свято кулінарів і кухарів порівняно молода подія. Міжнародний день кухарів був заснований лише в 2004-му році. Це відбулося з ініціативи та за активної участі Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств, в яку тоді входило вже близько 8-ми мільйонів представників цієї прекрасної кухарський професії з безлічі країн світу.Приготування їжі це унікальний процес - скаже будь який кухар. Рецепт є лише якоюсь загальною картою приготування страви. Смак, вірніше баланс смаків, тонкощі і момент, в який необхідно виробляти ті чи інші дії з продуктами і приправами - це ціла симфонія. Професійний кухар, як диригент, успіх якого залежить не тільки від його знань і досвіду, але і від особливого таланту і чуття. Не багато можуть похвалитися цими необхідними якостями, проте багатьом з нас доводилося готувати самостійно і бачити різницю між роботою фахівця.
Робота кухаря вимагає від людини не тільки гарного терпіння. Крім цього необхідно гарне здоров’я, гарна освіта і навички. Оволодіти цим мистецтвом самостійно практично не можливо - завжди потрібен приклад і рада людини, яка вміє готувати. Можна сказати, що це вміння передається з покоління в покоління. Багатовіковий, тисячолітній досвід і практика в приготуванні їжі зробили це мистецтво надзвичайно віртуозним.
Кропітка і душевна робота кухарів помітна і затребувана по всьому світу. У багатьох з нас ця професія найчастіше асоціюється з ресторанним бізнесом, адже саме там зосереджено висока майстерність і вміння найкращих представників цієї професії. Це звичайно спірне питання. І кожна точка громадського харчування в праві претендувати на те, що саме вона є володарем роботи самого вмілого і найталановитішого кухаря. У цьому легко переконатися, достатньо лише спробувати пропоновану їжу і все стає зрозуміло.
У цей День шлемо щирі привітання на адресу всіх кухарів і кулінарів! Бажаємо Вам успішних шедеврів і заслуженою подяки Ваших клієнтів! Здоров’я Вам і приємного апетиту всім Вашим шанувальникам! Зі святом кухаря Вас!

Історія успіху шеф-кухаря з України:
 від Львівського гуртожитку до власного ресторану у США
👆👉


18 жовтня - Європейський день боротьби з торгівлею людьми


 

16 жовтня - День Шефа (керівника або боса) !!!!

 


Професійне свято керівника, директора або керуючого менеджера, головного бухгалтера - День боса, в різних країнах світу відзначають 16 жовтня. День їхнього головного помічника - секретаря або Міжнародний день секретаря святкують в середу останнього повного тижня квітня.

Напевно кожен з нас сподівається на те, щоб в його житті все було в порядку і мало хто замислюється, що будь-який порядок варто комусь цілком певних зусиль, відповідальності, організації та продуманих рішень. Не легко бути босом у своєму власному житті. Наскільки важко бути начальником і брати участь нехай лише в деяких аспектах життя підлеглих тобі людей? І нехай керівнику дано багато, але ж і питається з нього набагато більше, ніж з рядового службовця чи робітника. Та й самі підлеглі, як правило, в більшості випадків не без претензії по відношенню до свого начальства.
Всякий уряд Богом дано, - так написано в наймудрішої книзі всіх часів і народів, в Біблії. Шеф будь-якого рангу заслуговує поваги, навіть тільки тому, що покладає на себе цілком окреслений тягар постійних турбот і переживань, що вимагають грамотної координації та розширеного мислення. Від його рішень залежить не тільки він сам, але в першу чергу успіх справи, якою він займається, успіх його підлеглих. Є в цьому щось від того, що представляється нам моделлю, на якій стоїть все наше суспільство, моделлю сім’ї. Не дивно, що в народній культурі пострадянського простору шефів, босів і інших керівників деякі підлеглі інколи іменують «татами» і «мамами».
Не варто забувати і про те, що керівник будь-якого рангу - це не тільки покликання або призначення, але й професія. Причому професія, яка вимагає не тільки високої кваліфікації, досвіду і знань у своїй галузі, але й уміння неординарного мислення, сміливості, здатності до розумного вирішення здавалося б нерозв’язних завдань.
Одного разу, віддаючи данину поваги до праці свого начальника, у далекому 1958-му році, одна американська секретарка з міста Чікаго, Патриція Бейз Хароскі запропонувала заснувати нове професійне свято - День Боса (або День Шефа). Ініціатива була почута, і в 1962-му році влада штату Іллінойс затвердила це свято на офіційному рівні. Потім традиція була підхоплена багатьма іншими країнами і розповсюдилася по всьому світу.
У День Шефа підлеглі і колеги керівники традиційно нагадують один одному і самим собі, що професія керівника - часто робота без відпочинку, яка вимагає відповідальності за кожен крок, а Бос теж людина і його чи її нервова система ні чим не відрізняється від нервової системи кожного підлеглого. Він чи вона, хай іноді, але жадає до себе простої людської дружньої уваги. Не буде зайвим в цей День піднести своєму шефові якийсь, нехай символічний подарунок або листівку з позитивним настроєм, висловити щиру повагу, сказати теплі слова, залишивши критику на який-небудь інший день.

13 жовтня 2020 р.

Долучися до Всеукраїнського флешмобу "Дякуємо захисникам України"!

 Коли країні загрожувала небезпека, то вони стали на захист. Попрощалися із рідними та взявши до рук зброю поїхали на схід.
Понад шість років, кожного дня, вони стоять на варті незалежності нашої країни та бережуть мир, звільняють українські міста, мужньо тримають оборону. Вони повертаються до мирного життя та продовжують боротьбу за України в цивільному житті.
Вони – захисники України.
14 жовтня вкотре відзначатимемо День захисників України і, саме до цього дня, закликаємо долучитися до флешмобу “Дякуємо захисникам України”.
Для участі у флешмобі необхідно в соціальних мережах розмістити текст, у якому написати слова вдячності нашим захисникам чи подякувати записавши відеоролик, а до публікації додати хештег #ДякуюЗахисникамУкраїни.

14 жовтня - цей день в історії

 

День захисника України — свято, що відзначається в Україні 14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва. З 2015 року є державним святом і неробочим днем.

Історія

2014 року в українському суспільстві внаслідок реакції на збройну агресію Росії підсилилися тенденції декомунізації — відмови від радянських символів і свят.

Президент України Петро Порошенко встановив щорічно 14 жовтня відзначати — День захисника України. Та скасував святкування День захисника Вітчизни 23 лютого знаного за радянських часів, як «День Радянської армії і Військово-морського флоту».Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович мотивував вибір дати 14 жовтня для Дня захисника України історичною традицією вшанування українського війська на Покрову.Також 14 жовтня традиційно відзначається як день створення Української повстанської армії — військово-політичної формації українського визвольного руху.

Сила нескорених

Саме під таким гаслом — «Сила нескорених» — українці вперше відзначали свято Дня захисника України 14 жовтня.10 жовтня 2015 року Президент України Петро Порошенко під час виступу на Всеукраїнському форумі учасників антитерористичної операції зазначив, що саме силу нескорених продемонстрували українські воїни, які відстоюють незалежність та суверенітет України у війні з російським агресором.

11 жовтня 2020 р.

День художника України

 

День художника відзначається в Україні щорічно у другу неділю жовтня згідно з указом президента (№ 1132/98) від 9 жовтня 1998р.

В 2020 році День художника України припадає на 11 жовтня.





7 жовтня 2020 р.

Міжнародний день людей похилого віку

  

Свято Міжнародний день людей похилого віку відзначається на початку жовтня. Засновано Генеральної Асамблеї ООН в 1990 році. Мета Дня літньої людини - зосередитися на вирішенні проблем.

Святкові заходи на День літньої людини в різних країнах дуже різняться. Це фестивалі та різноманітні концерти, театральні вистави та благодійні виставки, різноманітні вечори відпочинку, чаювання, танці, екскурсії, конгреси і конференції на захист прав літніх людей. У розвинених країнах багато, а особливо діти, повсюдно, хто як може, виявляють свою повагу людям старшого покоління. Представниками бізнесу для них влаштовуються знижки в магазинах і на різні послуги. Проводяться дії з підтримки тих, хто вже невзмозі сам про себе потурбуватися. Їм намагаються подарувати те, від чого на душі стає приємно, те, що надає сенс і чарівність. Всі намагаються приділяти увагу нашим улюбленим бабусям і дідусям.
Людина, яка дожила до похилого віку, гідна поваги навіть тільки тому, що їй це по милості Божій вдалося. Далеко не всім дано таке величезне досягнення і благовоління відчути мудрість своїх років. Скидати з рахунків людину, яка досягла певного солідного віку абсолютно нелюдяно. Літній вік людини - зовсім не означає, що він вже на багато що не здатний, як раз навпаки, то що може літня людина, рідко здатний зробити більш молодий і мова зовсім не про сили і енергію, яка властива молодому поколінню, але про досвід і терпіння , наполегливість та здатность досягати поставлених завдань, ментальної гнучкості й толерантності, яка присутня в достатку у більшості літніх людей.Міжнародний день людей похилого віку, що відзначається щорічно в усьому світі 1-го жовтня, виник з ініціативи Генеральної Асамблеї ООН 14-го грудня 1990-го року, резолюція № A/RES/45/106. До цього День людей солідного і поважного віку стали відзначати спочатку в Європі, потім свято було підхоплено Сполученими Штатами і до кінця 80-х років воно поширилося по всьому світу. Однак його остаточне офіційне затвердження на міжнародному рівні було викликано не тільки його популярністю. Одним дуже сумним фактором стало ще одна глобальна подія - зниження внесків в спеціальний Цільовий фонд з проблем старіння ООН, на тлі стрімкого старіння населення по всьому світу. Це зовсім не парадоксальне явище, але яскраво сигналізує про падіння моральних і культурних цінностей у нашому суспільстві.
У наймудрішою книзі на землі, в Біблії, Святому Писанні, відкрито говориться про те, що від нашого ставлення до наших батьків і матерів безпосередньо залежить наша власна тривалість життя на цій землі. Зневагою до проблем літніх людей ми сіємо свої власні майбутні проблеми. Генеральна Асамблея ООН закликає уряди і влади, громадські організації та бізнесструктури, а також всіх людей на землі звернути і зосередити свою увагу на сприянні у вирішенні проблем літнього покоління. Наше цивілізоване суспільство - це суспільство для всіх віків. Нашими спільними зусиллями цілком можливо забезпечити, не тільки щоб ми жили довше, але й щоб наше життя було більш якісним та повноцінним, різноманітним і приносило глибоке задоволення. З Міжнародним днем людей похилого віку!

Міжнародний день музики

 

Музика одна з прекрасних естетичних цінностей людства. Вона сприяє гармонізації нашого загального світовідчування, виступає інструментом самовираження і натхнення, служить джерелом непередаваних відчуттів і емоцій.

За даними проекту DilovaMova.com, вперше Міжнародний день музики провели 1-го жовтня 1975-го року. Засновником цього прекрасного Дня виступила Міжнародна музична рада (IMC) при всесвітній і поважній організації ЮНЕСКО. На 15-й Генеральній асамблеї IMC, проведеної в 1973-му році в Швейцарії, місто Лозанна, було прийнято відповідне рішення. Серед ініціаторів Міжнародного дня музики були присутні багато музикантів і композиторів, наприклад, Дмитро Дмитрович Шостакович, діячі міжнародних музичних організацій і товариств. Сер Ієгуді Менухін, голова IMC і його заступник Борис Ярустовський, звертаючись з листом до членів Міжнародної музичної ради 30-го листопада 1974-го року і окреслюючи цілі цього Дня для міжнародного співтовариства, підкреслювали важливість реалізації властивих ЮНЕСКО і всій світовій спільноті ідеалів миру і дружби між усіма народами, обмін досвідом та розвиток культур, взаємне поважне ставлення до різноманітних естетичних цінностей один одного, а також активне поширення музичного мистецтва для всіх верств суспільства в цілому.
З музикою наше людство знайоме з давніх часів. На світі знайдеться небагато людей, які зовсім байдужі до музики. Це мистецтво має величезний потенціал і багатьом композиторам донині вдається виражати через неї не тільки стан своєї власної душі, але й передавати атмосферу навколишнього, повного почуттів і переживань складного внутрішнього світу взаємин людини і природи. Вона скрашує життя людей, змушує їх радіти і співпереживати, відкриваючи двері в прекрасний світ звуків і коливань наших власних струн душі.
Щорічно, цей Всесвітній день, День прекрасного і дивовижного світу музичного мистецтва відзначається проведенням чудових концертів та концертних програм, за участю кращих художніх колективів, музикантів та артистів. Повсюдно звучать безцінні твори і шедеври, що стали надбанням світової музичної культури. Музика ніколи не старіє, вона дозволяє нам доторкнутися не тільки до часів їх авторів, але і заглянути в наше майбутнє, відчути автентичність цього моменту. З Міжнародним днем музики!

6 жовтня 2020 р.

04 жовтня - День працівників освіти України

 

       В незалежній Україні указ про відзначення Дня працівників освіти президент підписав 1994 року. За традицією Україна — разом із Білорусією, Казахстаном, Латвією та Молдовою — День працівників освіти відзначає у першу неділю жовтня. Що зазвичай відбувається у навчальних закладах в останню п’ятницю перед святом? Уроки в цей день часто проводять старшокласники (під пильним наглядом педагогів). Шкільне самоуправління в День працівників освіти не лише робить це свято цікавим для учнів та дає їм змогу професійно випробувати себе в іпостасі вчителя, але й дозволяє вчителю прожити цей день незвично, не як викладач, а як асистент.         
    Педагоги отримують квіти та символічні подарунки від дітей. Зазвичай це листівки та солодощі. Дзвоник лунає частіше, адже уроки скорочені. До цього дня відділи й управління освіти намагаються приурочити щорічну премію, щоб підтримати святковий настрій вчителів. Відбувається шкільний концерт, часто зі сценками-пародіями на педагогів. Колишні учні відвідують учителів, які перебувають на заслуженому відпочинку та разом згадують шкільне минуле. Коли Всесвітній день учителя Усесвітній день вчителя має чітко фіксовану дату — 5 жовтня. Цю дату запровадила ЮНЕСКО в 1994 році. Але вона пов’язана з більш віддаленими подіями. 5 жовтня 1966 року в Парижі відбулася міжнародна конференція, присвячена питанням становища вчителів. На цій конференції вперше на міжнародному рівні: обговорили стандарти підготовки педагогів склали рекомендації щодо статусу вчителів, їх працевлаштування та умов роботи. І все ж проблеми недостатньої оцінки роботи вчителя, оплати й умов праці, професійної мотивації тощо існують по сьогодні. Тому кожен рік ООН визначає актуальну тему Всесвітнього Дня учителя. Наприклад, у 2011-му визначили тему «Вчителі за ґендерну рівність», у 2014-му — «Інвестуйте в майбутнє, інвестуйте у вчителів!», у 2016-му — «Високий статус учителя — визнання цінності професії». Коли і як святкують День працівника освіти за кордоном 5 жовтня Всесвітній день вчителя відзначають у понад 100 країнах.
        З-поміж країн, у яких це свято припадає на інші дати: Туреччина — листопад Нідерланди — грудень Іспанія — січень Китай, Індія та Арґентина — вересень.


2 жовтня - Всесвітній день посмішки !


 На сторінках міжнародного календаря є такий день - Всесвітній день посмішки, в який нас закликають вкрай позитивно впливати на наш з вами настрій. Всі ми, різні люди. Щоб домогтися гарного настрою, для кожного з нас, принаймні, необхідно щось особливе. Для когось мир у всьому світі, для когось нове авто. Комусь досить просто прогулятися на свіжому повітрі, а для когось стабільно сірі будні вже викликають відчуття норми і зовсім нічого не хочеться міняти. Ну вже ні! Все це якось складно.

Давайте просто усміхнемося. Підійдемо до дзеркала і усміхнемося самим собі. Зробимо це кілька разів. І ще. І ще, тільки без сарказму. Не будемо себе критикувати! Просто усміхнемося. Усміхнемося без задньої думки.
Ну от. Складний механізм нашого з вами настрою тільки що був зрушений в позитивну сторону. Може бути не на довго. Повторимо процедуру, зауважимо, що нам це нічого не коштує. Руки, ноги, наші гаманці залишаються в спокої. Настрій поступово світлішає - це абсолютно безкоштовно. Щасливим бути набагато простіше і дешевше, ніж нещасним.
 Всесвітній день посмішки або World Smile Day відзначається з 1999-го року. Це відбувається, як правило, в першу п’ятницю жовтневого місяця. Виникненню цього свята посприяв колись зовсім невідомий американський художник Харві Белл. Згідно з легендою, своєю творчістю він нічим особливо не виділявся серед його колег. Критики вважали його і зовсім пересічним, і посереднім художником.
Одного разу, десь у 1963-му році, до нього надійшло замовлення від однієї страхової компанії State Mutual Life Assurance Company of America на виготовлення якого-небудь яскравого і незабутнього символу для їх візитною картки. Як відомо, все геніальне доволі просто і Харві запропонував їм усміхнену жовту пику, відому зараз як звичайний «смайлик». Замовники схвалили цю ідею. Робота була оцінена в півсотні доларів і всі залишилися задоволені.
Після того, як фірма ввела цей нехитрий символ в побут вони відразу помітили, що їх клієнтам це страшенно сподобалося і успіх від цього нововведення перевершив найсміливіші очікування. Потім цей символ, крім значків, став з’являтися на бейсболках і футболках, листівках і конвертах, і навіть на сірникових коробках. Шановне поштове відомство Сполучених Штатів Америки відзначило цю чудову ідею випуском марки з цим добродушним символом.
В одному з інтерв’ю Харві Белл підкреслив, що для історії художнього мистецтва не було жодної подібної роботи, зробленої так просто і ставшей так зрозумілою всім, що так швидко і широко поширившись, приносила б людям стільки задоволення, радості і щастя.
Посміхніться, подаруйте собі гарний настрій. Поділіться посмішкою з рідними, друзями, товаришами по службі, не забудьте посміхнутися кому-небудь по дорозі. Це не складно. Це зробить ваш день набагато приємніше. Спробуйте!
В 2020 році Всесвітній день усмішки припадає на 2 жовтня.