Сторінки

12 березня 2021 р.

14 березня - День українського добровольця!

 "З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості", - Верховна Рада України постановила - "Установити в Україні День українського добровольця, який відзначати щорічно 14 березня".





День землевпорядника України

 

Професійне свято – День землевпорядника - відзначається в Україні щорічно у другу суботу березня з 1999 року, коли таким чином Указом Президента № 1556/99 була підтримана ініціатива Державного комітету України з земельних ресурсів і Спілки землевпорядників України.

Розвиток суспільства в усі часи був пов’язаний з землею, яка і зараз залишається головним засобом для існування людства і джерелом суспільного багатства.
В Україні професія землевпорядника завжди користувалася повагою, тому що вона присвячена безцінному скарбу країни – її землі. Землевпорядники слідкують за тим, щоб земля використовувалась раціонально і ефективно. Від їх професіоналізму залежить, наскільки по-господарськи використовується земля, в якому стані вона буде передана нащадкам.
В 2021 році День землевпорядника України припадає на 13 березня.

9 березня 2021 р.

207 років з дня народження Тараса Шевченка


 

8 березня в усьому світі відзначається Міжнародний жіночий день

 8 березня в усьому світі відзначається Міжнародний жіночий день, а мільйони жінок і дівчат отримують привітання. Деякі люди в цей день згадують досягнення боротьби за права жінок, інші асоціюють цей день зі святом весни і краси. Однак історію цього свята мало хто знає.

                                 


                                                                          Історія жіночого дня

Історія жіночого дня почалася 8 березня 1857, коли працюючі жінки Нью-Йорка вийшли на демонстрацію з вимогою рівної з чоловіками зарплати і зменшення робочих годин - "Марш порожніх каструль". Активістки привернули увагу громадськості до питань жіночих умов праці. Після цього по всьому світу почали з'являтися жіночі профспілки, а дівчат стали приймати в університети. 

Нові страйки пройшли в Нью-Йорку в 1909 році, а в 1909 американські соціалісти вирішили відзначати жіночий день в останню неділю лютого. У 1910 суфражистка Клара Цеткін ініціювала появу Міжнародного жіночого дня, коли жінки могли б збиратися на мітинги і розповідати про свої проблеми. 

Традиції свята

У цей день заведено вітати всіх близьких жінок - мам, сестер, бабусь, дружин, подруг, дочок і колег. Жінкам дарують подарунки і квіти, відзначають свято в сімейному колі. Привітання зі святом звучать не тільки від чоловіків - жінки також вітають один одного і обмінюються подарунками.