Сторінки

20 січня 2021 р.

22 січня День Соборності України

 


Українська мрія - єдність, свобода і незалежність. Основа державності, якої споконвіку намагалися позбавити цю прекрасну частину земель всі її так звані сусіди прикриваючись «високими» інтересами, час від часу набувала цілком ясні обриси. Так сталося і на початку 1918-го. У цей січневий місяць у запалі революційних змін була створена Українська Народна Республіка, відома як УНР. Більш того на тих територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР - Західноукраїнська Народна Республіка. Вже до кінця року, в грудні 1918-го у Фастові, з гарячим бажанням втілити українську мрію в реалії, лідерам цих двох держав вдалося підписати своєрідний поєднувальний договір. Цей договір увійшов в нашу сучасну історію як «Акт злуки» і 22-го січня 1919-го року він був публічно оприлюднений в Київській столиці на знаменитій Софійській площі.

Другий Святий вечір, "Голодна кутя". Водохреща, Хрещення Господнє, Йордан.

 

Другий Святий вечір – це надвечір’я перед завершальним святом різдвяно-новорічного циклу — Водохрещем. Християни щорічно його відзначають ввечері 18 січня, щоб вшанувати Богоявлення та Хрещення Господнє. Цей Святвечір в народі також має назву “Голодна кутя”, адже протягом усього дня не можна вживати їжу аж поки не освятиться вода у храмі.

Щедра кутя та гуляння до ранку. Що таке свято Маланки: історія, традиції й святкові страви

 


Старий Новий рік чи Маланка?

Початок січня для українців – це святковий період, наповнений традиціями, співами та смачною їжею. Від новорічного столу всі йдуть на пісну різдвяну кутю, потім на щедру кутю на Маланку, а далі на вранішні засівання у День Святого Василя. Замикає святковий марафон Водохреще.

Святвечір та Різдво - українські традиції


 Як українці відзначають Святвечір?

    За давньою традицією, різдвяне святкування починається ще ввечері 6 січня. Вечір напередодні Різдва називається Святим або Надвечір’ям Різдва Христового. У цей день всі члени родини мають бути вдома, допомагати один одному під час святкових приготувань.

1 січня 2021 р.


 Святкування Нового року увійшло в традицію переважної більшості культур і народів. У кожного народу звичайно ж розвинулися і продовжують розвиватися свої особливості відзначати цю дату, але всіх об’єднує саме це - передчуття новизни. Ми всі просто нестримно прагнемо до нового. У цьому ми бачимо основні перспективи нашого життя і той рубіж, який ми переходимо кожен рік, дозволяє нам безпосередньо доторкнутися до чогось зовсім незвичайного, може бути ще не зовсім зрозумілого, але абсолютно реального і яскравого, сповненого життя, енергії і радості, отримати в одну мить заряд бадьорості на цілий рік! Поторкати прекрасне і чудове своїми руками! Це всіх нас може об’єднувати, не дивно що саме в Новий рік навіть статистика всіляких негативних явищ знижується найдивовижнішим чином. Всі ми прагнемо до життя і існують моменти, коли саме життя приймає нас у свої обійми. Це саме той момент. Життя абсолютно незвичайне, не повторне і унікальне і кожен може перевірити це саме в переддень Нового року. Це справжнє таїнство, але це відбувається саме з нами, з людьми, не вимагає від нас якихось неймовірних сил, а достатньо просто повірити в це, адже Новий рік наступає. Зі святом Вас, з Новим роком!