Сторінки

1 жовтня 2021 р.

1 жовтня - день людей похилого віку


 1 жовтня, з ініціативи ООН, відзначається Міжнародний день людей похилого віку. Дата покликана привернути увагу суспільства до проблеми упередженого ставлення стосовно літніх людей і зруйнувати стереотипи, пов’язані з їхнім життям.

Упереджене ставлення до літніх людей – данина досить  поширеному уявленню про те, що ігнорування і дискримінація літніх людей – соціально прийнятне явище.

В тій чи іншій формі воно існує в усіх країнах світу, що знаходить вираження в громадській думці, на державному рівні, а також у засобах масової інформації.

Це призводить до знецінювання ролі людей похилого віку і виключення їх з громадського життя.

Люди похилого віку зіштовхуються з дискримінацією в суспільстві, на роботі, в транспорті, медичних закладах. Це певною мірою перешкоджає реалізації їхнього потенціалу і негативно впливає на здоров’я, самопочуття і добробут. Унаслідок цього вони не можуть реалізувати свої права повною мірою і внести посильний внесок в культурне, соціально-економічне і політичне життя суспільства.

30 вересня Всеукраїнський день бібліотек!




 

1 жовтня - міжнародний день музики !


 

Бабин Яр: як нацисти хотіли приховати свої злочини

 



80 років тому в Києві відбулись масові розстріли у Бабиному Яру. Тоді за два дні вбили майже 34 тисячі людей. Полонений Сирецького концабору Семен Берлянт спалював їхні тіла. Одного дня він натрапив на тіло своєї матері. Всього, за словами істориків, за два роки німецької окупації у Києві загинули понад 100 тисяч людей. Половину з них складали євреї.
Відео із очевидцями та родичами тих, хто вижив.

Книга Бабин Яр


 Висвітлено історію Бабиного Яру - однієї з найбільш вражаючих людських трагедій, котру спричинив нацистський окупаційний режим. Досліджується політика пам’яті/забуття Бабиного Яру від сталінських часів до сьогодення.


Книжка стала результатом співпраці науковців із різних галузей знання і різних країн світу України, Канади, Нідерландів, США, Ізраїлю, Франції, яких поєднало усвідомлення важливості збереження пам’яті про Бабин Яр як символ Голокосту та інших трагедій XX століття.