Сторінки

1 жовтня 2021 р.

1 жовтня - день людей похилого віку


 1 жовтня, з ініціативи ООН, відзначається Міжнародний день людей похилого віку. Дата покликана привернути увагу суспільства до проблеми упередженого ставлення стосовно літніх людей і зруйнувати стереотипи, пов’язані з їхнім життям.

Упереджене ставлення до літніх людей – данина досить  поширеному уявленню про те, що ігнорування і дискримінація літніх людей – соціально прийнятне явище.

В тій чи іншій формі воно існує в усіх країнах світу, що знаходить вираження в громадській думці, на державному рівні, а також у засобах масової інформації.

Це призводить до знецінювання ролі людей похилого віку і виключення їх з громадського життя.

Люди похилого віку зіштовхуються з дискримінацією в суспільстві, на роботі, в транспорті, медичних закладах. Це певною мірою перешкоджає реалізації їхнього потенціалу і негативно впливає на здоров’я, самопочуття і добробут. Унаслідок цього вони не можуть реалізувати свої права повною мірою і внести посильний внесок в культурне, соціально-економічне і політичне життя суспільства.

30 вересня Всеукраїнський день бібліотек!




 

1 жовтня - міжнародний день музики !


 

Бабин Яр: як нацисти хотіли приховати свої злочини

 



80 років тому в Києві відбулись масові розстріли у Бабиному Яру. Тоді за два дні вбили майже 34 тисячі людей. Полонений Сирецького концабору Семен Берлянт спалював їхні тіла. Одного дня він натрапив на тіло своєї матері. Всього, за словами істориків, за два роки німецької окупації у Києві загинули понад 100 тисяч людей. Половину з них складали євреї.
Відео із очевидцями та родичами тих, хто вижив.

Книга Бабин Яр


 Висвітлено історію Бабиного Яру - однієї з найбільш вражаючих людських трагедій, котру спричинив нацистський окупаційний режим. Досліджується політика пам’яті/забуття Бабиного Яру від сталінських часів до сьогодення.


Книжка стала результатом співпраці науковців із різних галузей знання і різних країн світу України, Канади, Нідерландів, США, Ізраїлю, Франції, яких поєднало усвідомлення важливості збереження пам’яті про Бабин Яр як символ Голокосту та інших трагедій XX століття. 

29 серпня 2021 р.

Сьогодні День пам’яті захисників України


 Відповідно до Указу Президента України від 23.08.2019 року №621 цей день встановлений «На підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу у суспільстві…»

Саме останні дні серпня 2014 року стали найтрагічнішими у історії сучасної України. Під час активної фази агресії Росії проти України найбільша кількість наших загиблих була саме 29 серпня – 147 військовослужбовців Збройних Сил України, а якщо порахувати разом з іншими захисниками, то це 223 українських воїни.

Ти у мене єдина - Україна


 

Екранізація історії України ( з військового параду до 30 річниці НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАНИ)


 

До 30 - річчя Незалежності України


 

27 червня 2021 р.

28 червня 1996 Верховна Рада України прийняла нову Конституцію України - першу Конституцію незалежної української держави.

 Прийняття конституції було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.



Дана конституція діє і сьогодні.
Відповідно до Конституції, день прийняття Основного Закону є державним святом - Днем Конституції України.

В останню неділю червня в Україні традиційно відзначають День молоді. Свято було встановлено на підтримку ініціативи молодіжних об'єднань та організацій у 1994 році указом першого президента Леоніда Кравчука.


 Чітких правил, як відзначати це свято, поки немає.

 Всі, хто вважають себе молодими, святкують його, як їм це подобається.

З Днем молоді, яскравим святом!
Хай буде приводів багато
Для сміху, щастя і пісень,
Хай радість принесе цей день



19 травня 2021 р.

ВІКТОРИНА ДО ДНЯ ВИШИВАНКИ

 


ВІКТОРИНА ДО ДНЯ МАТЕРІ

 


9 ТРАВНЯ


 

8 травня - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ


 

2 травня 2021 року - ВЕЛИКДЕНЬ В УКРАЇНІ! СПРАВЖНЯ ІСТОРІЯ СВЯТА...


 

1 травня. Історія свята.


 

23 квітня 2021 р.

23 квітня - Всесвітній день книги та авторського права


 

22 квітня відзначається міжнародною спільнотою як Всесвітній день Землі. В цей день в різних куточках світу проводять різноманітні акції, що покликані спонукати людей бути уважнішими до тендітного і вразливого навколишнього середовища на планеті Земля.

 


19 березня - День поезії і творчого мислення

 Щорічно 19 квітня світ відзначає творче й натхненне свято

– День поезії і творчого мислення.

Люди з творчим мисленням здатні до нетипових рішень; до бачення явищ, проблем, предметів під особливим кутом; такі особистості сприймають світ за допомогою творчої уяви, що допомагає їм продукувати оригінальні ідеї. Творче мислення неможливе без високого інтелекту, широкого кругозору, власного досвіду, відкритості новим знанням тощо.

Творчі люди – це люди мистецтва, нерідко поетичного. День поезії і творчого мислення об’єднує творчих особистостей та нагадує суспільству про важливість існування духовного, поетичного, незвичайного та уявного в нашому житті.

2 квітня 2021 р.

Всесвітній День розповсюдження знань про аутизм

 


Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму (World Autism Awareness Day), що відзначається щорічно 2 квітня, починаючи з 2008 року, встановлений резолюцією Генеральної асамблеї ООН № A/RES/62/139 від 18 грудня 2007 року.

Мета цієї дати — підкреслити необхідність допомагати людям, що страждають невиліковним захворюванням, та підвищувати рівень їх життя. Адже чисельність дітей, які страждають аутизмом, висока у всіх регіонах світу і має величезні наслідки для дітей, їх сімей, громад і товариств.

1 квітня 2021 р.

2 квітня - Міжнародний день дитячої книги



 Починаючи з 1967 року з ініціативи і за рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (IBBУ) 2 квітня, в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена, весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги, підкреслюючи тим самим важливу роль дитячої книги у формуванні духовного і інтелектуального обличчя нових поколінь Землі.

1 квітня - цього дня у світі відзначаються День сміху, День розчинної кави, День народження долара, Міжнародний день веселощів на роботі, Міжнародний день птахів, Міжнародний день ремонту доріг, День математика, День їстівної книги!

 

Щорічно 1 квітня світ відзначає досить нестандартну, але цікаву сучасну подію – День їстівної книги (або Міжнародний фестиваль їстівних книжок). Свято започаткували Беатріс Корон з Джудіт Хоффберг у 2000 році.
До Фестивалю їстівної книжки усі прихильники літератури збираються разом, влаштовують різноманітні конкурси з їстівних книжок, завдяки котрим можна як насолодитись неймовірним виглядом страви, так і скуштувати її. Також існують спеціальні номінації «книжкових страв», згідно з якими нагороджують кулінарів.

12 березня 2021 р.

14 березня - День українського добровольця!

 "З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості", - Верховна Рада України постановила - "Установити в Україні День українського добровольця, який відзначати щорічно 14 березня".





День землевпорядника України

 

Професійне свято – День землевпорядника - відзначається в Україні щорічно у другу суботу березня з 1999 року, коли таким чином Указом Президента № 1556/99 була підтримана ініціатива Державного комітету України з земельних ресурсів і Спілки землевпорядників України.

Розвиток суспільства в усі часи був пов’язаний з землею, яка і зараз залишається головним засобом для існування людства і джерелом суспільного багатства.
В Україні професія землевпорядника завжди користувалася повагою, тому що вона присвячена безцінному скарбу країни – її землі. Землевпорядники слідкують за тим, щоб земля використовувалась раціонально і ефективно. Від їх професіоналізму залежить, наскільки по-господарськи використовується земля, в якому стані вона буде передана нащадкам.
В 2021 році День землевпорядника України припадає на 13 березня.

9 березня 2021 р.

207 років з дня народження Тараса Шевченка


 

8 березня в усьому світі відзначається Міжнародний жіночий день

 8 березня в усьому світі відзначається Міжнародний жіночий день, а мільйони жінок і дівчат отримують привітання. Деякі люди в цей день згадують досягнення боротьби за права жінок, інші асоціюють цей день зі святом весни і краси. Однак історію цього свята мало хто знає.

                                 


                                                                          Історія жіночого дня

Історія жіночого дня почалася 8 березня 1857, коли працюючі жінки Нью-Йорка вийшли на демонстрацію з вимогою рівної з чоловіками зарплати і зменшення робочих годин - "Марш порожніх каструль". Активістки привернули увагу громадськості до питань жіночих умов праці. Після цього по всьому світу почали з'являтися жіночі профспілки, а дівчат стали приймати в університети. 

Нові страйки пройшли в Нью-Йорку в 1909 році, а в 1909 американські соціалісти вирішили відзначати жіночий день в останню неділю лютого. У 1910 суфражистка Клара Цеткін ініціювала появу Міжнародного жіночого дня, коли жінки могли б збиратися на мітинги і розповідати про свої проблеми. 

Традиції свята

У цей день заведено вітати всіх близьких жінок - мам, сестер, бабусь, дружин, подруг, дочок і колег. Жінкам дарують подарунки і квіти, відзначають свято в сімейному колі. Привітання зі святом звучать не тільки від чоловіків - жінки також вітають один одного і обмінюються подарунками.





14 лютого 2021 р.

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав



15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав (Указ Президента України від 11 лютого 2004 року №180/2004).

  У вересні 1945 року закінчилась найжорстокіша у світі Друга Світова війна. Після Другої Світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан. 10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року тривала війна. Через афганське пекло пройшли десятки тисяч солдат.

14 лютого – Міжнародний день дарування книг!


Міжнародний день дарування книг (International Book Giving Day) – це добровільна ініціатива, яка започаткована у 2012 році американкою та засновницею відомого сайту дитячої книги Delightful Children’s Books, Еммі Бродмур. Вона спрямована на підвищення інтересу та доступу до книг і бібліотек.
Мета Міжнародного дня дарування книг – надихнути людей по всьому світу подарувати 14 лютого книгу: бібліотеці, другу, членам родини. Вважається, що в цей день мають об'єднатися і ті, хто дарує книги, і ті, хто прищеплює любов до читання. Адже книга – один із найцінніших винаходів людства, вона сіє правду, добро, любов; вона дасть нам відповіді на всі запитання і гарну пораду; навчить жити, любити і працювати заради щастя народу, заради самих себе і своїх рідних.
Сьогодні без книги ми не можемо уявити своє життя, бо вона – постійний супутник, найкращий порадник у всіх життєвих ситуаціях: і для малечі, і для школяра, і для зрілої, досвідченої людини. Недарма в народі кажуть: «Хто багато читає, той багато знає».
Частіше заглядайте до скарбниці духовності – книг, із яких б'є невичерпне джерело мудрості!

20 січня 2021 р.

22 січня День Соборності України

 


Українська мрія - єдність, свобода і незалежність. Основа державності, якої споконвіку намагалися позбавити цю прекрасну частину земель всі її так звані сусіди прикриваючись «високими» інтересами, час від часу набувала цілком ясні обриси. Так сталося і на початку 1918-го. У цей січневий місяць у запалі революційних змін була створена Українська Народна Республіка, відома як УНР. Більш того на тих територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР - Західноукраїнська Народна Республіка. Вже до кінця року, в грудні 1918-го у Фастові, з гарячим бажанням втілити українську мрію в реалії, лідерам цих двох держав вдалося підписати своєрідний поєднувальний договір. Цей договір увійшов в нашу сучасну історію як «Акт злуки» і 22-го січня 1919-го року він був публічно оприлюднений в Київській столиці на знаменитій Софійській площі.

Другий Святий вечір, "Голодна кутя". Водохреща, Хрещення Господнє, Йордан.

 

Другий Святий вечір – це надвечір’я перед завершальним святом різдвяно-новорічного циклу — Водохрещем. Християни щорічно його відзначають ввечері 18 січня, щоб вшанувати Богоявлення та Хрещення Господнє. Цей Святвечір в народі також має назву “Голодна кутя”, адже протягом усього дня не можна вживати їжу аж поки не освятиться вода у храмі.

Щедра кутя та гуляння до ранку. Що таке свято Маланки: історія, традиції й святкові страви

 


Старий Новий рік чи Маланка?

Початок січня для українців – це святковий період, наповнений традиціями, співами та смачною їжею. Від новорічного столу всі йдуть на пісну різдвяну кутю, потім на щедру кутю на Маланку, а далі на вранішні засівання у День Святого Василя. Замикає святковий марафон Водохреще.

Святвечір та Різдво - українські традиції


 Як українці відзначають Святвечір?

    За давньою традицією, різдвяне святкування починається ще ввечері 6 січня. Вечір напередодні Різдва називається Святим або Надвечір’ям Різдва Христового. У цей день всі члени родини мають бути вдома, допомагати один одному під час святкових приготувань.

1 січня 2021 р.


 Святкування Нового року увійшло в традицію переважної більшості культур і народів. У кожного народу звичайно ж розвинулися і продовжують розвиватися свої особливості відзначати цю дату, але всіх об’єднує саме це - передчуття новизни. Ми всі просто нестримно прагнемо до нового. У цьому ми бачимо основні перспективи нашого життя і той рубіж, який ми переходимо кожен рік, дозволяє нам безпосередньо доторкнутися до чогось зовсім незвичайного, може бути ще не зовсім зрозумілого, але абсолютно реального і яскравого, сповненого життя, енергії і радості, отримати в одну мить заряд бадьорості на цілий рік! Поторкати прекрасне і чудове своїми руками! Це всіх нас може об’єднувати, не дивно що саме в Новий рік навіть статистика всіляких негативних явищ знижується найдивовижнішим чином. Всі ми прагнемо до життя і існують моменти, коли саме життя приймає нас у свої обійми. Це саме той момент. Життя абсолютно незвичайне, не повторне і унікальне і кожен може перевірити це саме в переддень Нового року. Це справжнє таїнство, але це відбувається саме з нами, з людьми, не вимагає від нас якихось неймовірних сил, а достатньо просто повірити в це, адже Новий рік наступає. Зі святом Вас, з Новим роком!