Сторінки

6 жовтня 2020 р.

04 жовтня - День працівників освіти України

 

       В незалежній Україні указ про відзначення Дня працівників освіти президент підписав 1994 року. За традицією Україна — разом із Білорусією, Казахстаном, Латвією та Молдовою — День працівників освіти відзначає у першу неділю жовтня. Що зазвичай відбувається у навчальних закладах в останню п’ятницю перед святом? Уроки в цей день часто проводять старшокласники (під пильним наглядом педагогів). Шкільне самоуправління в День працівників освіти не лише робить це свято цікавим для учнів та дає їм змогу професійно випробувати себе в іпостасі вчителя, але й дозволяє вчителю прожити цей день незвично, не як викладач, а як асистент.         
    Педагоги отримують квіти та символічні подарунки від дітей. Зазвичай це листівки та солодощі. Дзвоник лунає частіше, адже уроки скорочені. До цього дня відділи й управління освіти намагаються приурочити щорічну премію, щоб підтримати святковий настрій вчителів. Відбувається шкільний концерт, часто зі сценками-пародіями на педагогів. Колишні учні відвідують учителів, які перебувають на заслуженому відпочинку та разом згадують шкільне минуле. Коли Всесвітній день учителя Усесвітній день вчителя має чітко фіксовану дату — 5 жовтня. Цю дату запровадила ЮНЕСКО в 1994 році. Але вона пов’язана з більш віддаленими подіями. 5 жовтня 1966 року в Парижі відбулася міжнародна конференція, присвячена питанням становища вчителів. На цій конференції вперше на міжнародному рівні: обговорили стандарти підготовки педагогів склали рекомендації щодо статусу вчителів, їх працевлаштування та умов роботи. І все ж проблеми недостатньої оцінки роботи вчителя, оплати й умов праці, професійної мотивації тощо існують по сьогодні. Тому кожен рік ООН визначає актуальну тему Всесвітнього Дня учителя. Наприклад, у 2011-му визначили тему «Вчителі за ґендерну рівність», у 2014-му — «Інвестуйте в майбутнє, інвестуйте у вчителів!», у 2016-му — «Високий статус учителя — визнання цінності професії». Коли і як святкують День працівника освіти за кордоном 5 жовтня Всесвітній день вчителя відзначають у понад 100 країнах.
        З-поміж країн, у яких це свято припадає на інші дати: Туреччина — листопад Нідерланди — грудень Іспанія — січень Китай, Індія та Арґентина — вересень.


Немає коментарів:

Дописати коментар